Local heroes: Toekomstatelier – Atelier de l’Avenir (TADA)

Logo-TADAAan het begin van elke zomer kiest Start People een lokale organisatie die zich inzet voor het goede doel. Zoals elk jaar gaven we daarbij onze eigen medewerkers de kans om zelf een voorstel met bijhorende motivatie te doen. Dit jaar kozen onze medewerkers voor een bijzonder project dat zich inzet voor de kinderen uit de kansarmere wijken van Brussel.

TADA IN ‘T KORT

De 100% tweetalige (NL/FR) VZW TADA biedt aanvullend, motivatiegericht en maatschappij-oriënterend zaterdagonderwijs aan honderden kinderen van 10 tot 14 uit Brusselse socio-economische aandachtswijken. Elke zaterdag van het schooljaar – gedurende drie schooljaren – krijgen de TADA-leerlingen plezante praktijkles van bevlogen professionals –vrijwilligers– uit allerlei domeinen van de arbeidsmarkt, bijvoorbeeld van ondernemers, ingenieurs, koks of journalisten. Via deze ervaringslessen en ontmoetingen met rolmodellen moedigt TADA deze maatschappelijk kwetsbare kinderen aan om de wereld/zichzelf te ontdekken en gemotiveerd te zijn. Met haar aanpak wapent TADA tegen demotivatie en moedigt TADA haar deelnemers aan zich te ontplooien tot ondernemende individuen die vol zelfvertrouwen, veerkracht en met een hoop kennis en horizontale vaardigheden in het leven staan.

DOELSTELLINGEN

TADA stimuleert haar leerlingen om:

  • de (toekomst)perspectieven/blik te verbreden
  • gemotiveerd, met zelfkennis, veerkracht en zelfvertrouwen in het leven te staan
  • de horizontale vaardigheden te vergroten
  • de algemene kennis over en/of verbondenheid met de samenleving te verruimen

BESTAANSREDEN

Ouders en scholen uit sociaaleconomische aandachtswijken zien TADA als een welgekomen duw in de rug. Ze hebben onvoldoende tijd of middelen om kinderen te motiveren, hun horizontale vaardigheden te vergroten of hen kennis te laten maken met alle facetten van onze complexe, snel evoluerende maatschappij.

De geografische focus van TADA in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is geen toeval. De nood is er enorm, want in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

  • Verlaat ongeveer 1 kind op de 5 vroegtijdig (zonder diploma secundair onderwijs) de school
  • Zit ongeveer 30 procent van de 25-jarigen zonder baan
  • Wordt 1 kind op de 3 geboren in armoede terwijl het traditionele onderwijssysteem er onvoldoende in slaagt om als ‘lift’ uit de armoede te functioneren. (cfr. OESO-studie)

Met haar aanpak voedt TADA interesse en wil TADA haar jonge deelnemers wapenen tegen demotivatie en alle gevolgen van dien. Door scholen en families uit aandachtswijken een extra duw in de rug te geven, wil TADA (kans)armoede bestrijden en integratiebevorderend werken.

Meer info kan je vinden op de website van TADA (http://toekomstatelierdelavenir.be).

Volg ook zeker hun bewegingen op Facebook.