Local heroes: Oranje Beernem vzw

Aan het begin van elke zomer kiest Start People een lokale Oranje Beernem vzworganisatie die zich inzet voor het goede doel. Zoals elk jaar gaven we daarbij onze eigen medewerkers de kans om zelf een voorstel met bijhorende motivatie te doen. Dit jaar kozen wij voor een bijzonder project waarbij zowel kinderen als jong volwassenen met een beperking de hoofdrol spelen. Dat spelen mag je zelfs in de letterlijke zin van de betekenis nemen, met de organisatie ‘Oranje Beernem vzw’ die zich wekelijks inzet voor de integratie van kinderen met een beperking.

Ontstaan

Oranje Beernem vzw is een lokale organisatie en één van de vier jeugdateliers die onder de koepel van Oranje vzw vallen. Oranje vzw zag precies 50 jaar geleden het levenslicht. Nadat een mama met twee kindjes haar zoon en dochter wou inschrijven voor een speelpleinwerking in het Brugse, maar te horen kreeg dat het dochtertje niet welkom was omdat ze een beperking had. Uit de reactie die daarop volgde, ontstond Oranje vzw, herkenbaar aan het oranje sjaaltje rond de nek van alle kinderen of jong volwassenen die deelnemen aan één van de organisaties.

De missie

Aan de hand van het organiseren van allerhande vrijetijdsbestedingen wil Oranje Beernem vzw iedereen met een beperking integreren in de maatschappij. Dit doen ze onder het motto ‘Anders is toch heel gewoon’. Bij Start People steunen wij deze ‘diversiteit’ en ‘verbondenheid’ die ertoe bijdragen dat niemand uit de maatschappij uitgesloten wordt.

Hoe doen ze dat

Oranje Beernem vzw wordt gedragen door een dertigtal vrijwilligers die er wekelijks voor zorgen dat zowel kinderen en jong volwassenen met, als zonder een beperking een leuke namiddag of avond kunnen beleven. Dit doen ze door het organiseren van bijvoorbeeld: spelnamiddagen, ateliers, vormingssessies, of gewoon een leuk avondje weg.

Meer info kan je vinden op de website van Oranje Beernem vzw of Oranje vzw.

Volg ook zeker hun bewegingen op Facebook.